Πεζοπορία στην Ορεινή Αρκαδία | Νοέμβριος 2018

Πεζοπορία στην Ορεινή Αρκαδία | Νοέμβριος 2018

Ένα τετραήμερο γεμάτο φύση, βουνό, παράδοση, πανέμορφα τοπία, πετρόχτιστα καλντερίμια και γραφικά χωριά θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι συμμετέχοντες στην πεζοπορική διάσχιση του μονοπατιού του όρους Μαίναλο που διοργανώνει το BaseCamp φέτος το φθινόπωρο από 29 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2018.

Με πλούσια ιστορία, καταπράσινα δάση, ποτάμια με κρυστάλλινα νερά, παραδόσεις, ήθη και έθιμα, η ορεινή Αρκαδία κρυμμένη στην καρδιά της Πελοποννήσου, αποτελεί ιδανικό προορισμό για πεζοπορικές διαδρομές. Δεκάδες χωριά, άλλα στα πόδια του δάσους, άλλα στην περίμετρο των εύφορων πεδιάδων και άλλα στις εξόδους των μεγάλων κεφαλαριών, οριοθετούν τον όγκο του όρους Μαίναλο, που υψώνεται σχεδόν 1.000 μ. πάνω από το απέραντο αρκαδικό υψίπεδο, ήδη γύρω στα 1.000 μ. πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Τόπος πολυσχιδής και φυσικά κερματισμένος, η κεντρική Αρκαδία σμιλεύτηκε με πείσμα από τον άνθρωπο για χιλιάδες χρόνια και έφτασε στην εποχή μας στολισμένη με κάθε ιστορική ή τοπολογική αναφορά που άνθισε ποτέ στη Μεσόγειο: σε κάθε πτυχή του φυσικού σκηνικού, πολιτείες και ξεμόνια, ακροπόλεις και ασκηταριά, δεξαμενές και γεφύρια, μπαρουτόμυλοι και αλώνια, ξέφωτα και κρήνες, ξεφυτρώνουν αδιάκοπα μέχρι που το μολύβι κουράζεται να καταγράφει και το μάτι να καταχωρεί. Και ανάμεσα σε όλα αυτά υπάρχει ένα ατέρμονo δίκτυο μονοπατιών.

Πάνω στον ιστό αυτόν χαράχτηκε το μεγαλύτερο οργανωμένο μονοπάτι της Ελλάδας, το Menalon Trail (Μονοπάτι του Μαινάλου) που ξετυλίγεται μέσα από το φαράγγι του Λούσιου ποταμού, τις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου Όρους, την κοιλάδα του ποταμού Μυλάοντα και τα Γορτυνιακά Όρη. Το Μονοπάτι του Μαινάλου που εκτείνεται σε μήκος 75 χλμ, περνάει μέσα από τα χωριά Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Ζιγοβίστι, Ελάτη, Βυτίνα, Νυμφασία, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο και καταλήγει στα Λαγκάδια.

ΗΜΕΡΑ-1 Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Πεζοπορική διαδρομή: Ζιγοβίστι – Δημητσάνα – Φαράγγι Λούσιου – Αρχαία Γόρτυνα (13km, 5-6 ώρες)

Αναχώρηση νωρίς το πρωί από Αθήνα με προορισμό την Δημητσάνα Αρκαδίας (2 ώρες) όπου και το ραντεβού μας στο πάρκινγκ του Μουσείου Υδροκίνησης. Από εκεί μεταφορά οδικώς στο χωρίο Ζιγοβίστι. Η διαδρομή μας ξεκινάει από την πλατεία του μικρού αλλά ιστορικού αυτού χωριού, γεμάτου μνήμες από τους αγώνες και τα πρόσωπα της επανάστασης του 1821.

Μετά την μικρή Μονή Αγίων Αποστόλων που αποτελεί το τελευταίο σαφές τοπόσημο, ακολουθεί μια διαδοχή μονοπατιών και χωματόδρομων μέχρι την ιστορική Δημητσάνα. Από εκεί ακολουθούμε κατηφορική πορεία μέσα στο μαγευτικό φαράγγι του Λούσιου περνώντας από την Μονή Φιλοσόφου και την Μονή Προδρόμου με κατάληξη στην αρχαία Γόρτυνα. Μεταφορά οδικώς πίσω στην Δημητσάνα και διανυκτέρευση σε τοπικό ξενώνα.

ΗΜΕΡΑ-2: Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Πεζοπορική διαδρομή: Ζιγοβίστι – Ελάτη – Βυτίνα (23km, 8 ώρες)

Το πρωί μεταφορά οδικώς στο Ζιγοβίστι. Το τμήμα Ζυγοβίστι-Ελάτη διασχίζει το δυτικό Μαίναλο. Η διαδρομή περνάει διαδοχικά από την παλιά εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και την Πίσω Βρύση και καταλήγει στις Ασοβές και την πηγή Μπουρνιάδες. Ανεβαίνει ομαλά στο διάσελο ανάμεσα στο Πλειοβούνι και το Φραγκοβούνι και συνεχίζει στην νότια άκρη του τεράστιου οροπεδίου Βλάχικα. Με ένα συνδυασμό από δρομάκια και μονοπάτια η διαδρομή περνάει από τη σπηλιά του Λύγκου, την πηγή Μπουρμπουλίστρα και την ωραία εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής μέχρι την Ελάτη.

Από το χωρίο η διαδρομή κατεβαίνει στην κοίτη του Μυλαίοντα ποταμού και περνάει δίπλα από τη μεγάλη υδρομάστευση στις Πηγές Πυργακίου (που υδρεύει τη Βυτίνα) και την πετρόχτιστη βρύση Μακρινού. Συνεχίζει μέχρι την θέση Ελληνικά, κάτω από το λόφο όπου ήταν η ακρόπολη του αρχαίου Μεθυδρίου. Από εκεί το μονοπάτι διασχίζει ψηλή παρόχθια βλάστηση πλάτανων καθώς και ερείπια τριών νερόμυλων και στη συνέχεια ανηφορίζει μέχρι την βρύση Αρτότση με κατάληξη την κεντρική πλατεία της Βυτίνας. Διανυκτέρευση σε ξενώνα στην Βυτίνα.

ΗΜΕΡΑ-3 Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Πεζοπορική διαδρομή: Βυτίνα – Νυμφασία – Μαγούλιανα – Βαλτεσινίκο (22km, 8 ώρες)

Η διαδρομή περνάει αρχικά από την Παλιά Βυτίνα, από όπου αρχίζει το μονοπάτι που θα μας φέρει στα Μαύρα Λιθάρια, συμπαγή ασβεστολιθικό όγκο στο ρου του Μυλάοντα, που το ποτάμι τον έσχισε σχηματίζοντας ένα σύντομο αλλά εντυπωσιακό φαράγγι. Από εδώ θα κατέβουμε στο πετρόχτιστο γεφύρι της Τζαβάραινας, που εξασφάλιζε τη σύνδεση της Βυτίνας με τα δυτικά γορτυνιακά χωριά και θα συνεχίζουμε μέχρι τη Νυμφασία, το μικρό αλλά ζωντανό χωριό, δορυφόρο της Βυτίνας. Από το χωρίο το μονοπάτι κατηφορίζει προς το γεφύρι της Κερνίτσας και το ομώνυμο μεγάλο μοναστικό συγκρότημα (Μονή Κερνίτσας) φωλιασμένο σε εντυπωσιακό μονόλιθο.

Με ένα συνδυασμό μονοπατιών και χωματόδρομων φτάνουμε στο Ασκηταριό της Σφυρίδας, με την μεγάλη πηγή μέσα σε πυκνό ελατόδασος. Περνάμε κάτω από την βάση της μεγάλης απότομης πλαγιάς του Κάστρου και την πηγή Γαύρος μέχρι τα Μαγούλιανα. Στην συνέχεια μέσα από μικρά δρομάκια φτάνουμε στο μεγάλο διάσελο δυτικά του χωριού, θέση της διασταύρωσης προς Λάστα και σημείο με ωραία θέα, κυκλωμένο από πέτρινα αλώνια. Κατηφορίζουμε προς το παλιό σανατόριο, γνωστό ως ο Ξενώνας της Μάννας, και φτάνουμε στην εκκλησία Άγιοι Πάντες. Η διαδρομή μας κατηφορίζει στην κοιλάδα ενός μικρού ποταμού και κινείται παράλληλα με την κοίτη σε μονοπάτια και δρομάκια προς τα Καμίνια, μια ωραία μικρή εσωτερική λεκάνη, κρυμμένη στην ποδιά του Βαλτεσινίκου. Σε καλό μονοπάτι, καλντερίμι, ανηφορίζουμε προς το Βαλτεσινίκο. Διανυκτέρευση σε ξενώνα στο χωριό.

ΗΜΕΡΑ-4: Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Πεζοπορική διαδρομή: Βαλτεσινίκο – Λαγκάδια (13km, 5-6 ώρες)

Τελευταία μέρα της διάσχισης και από την πλατεία στο Βαλτεσινίκο, περνάμε δίπλα από το εντυπωσιακό πετρόχτιστο σχολείο και ανηφορίζουμε στο μονοπάτι που διατρέχει την κορφή όπου βρίσκεται το Κάστρο Βαλτεσινίκου μέχρι το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας. Το επόμενο τμήμα της διαδρομής διασχίζει ένα μεγάλο ελατόδασος με μια σειρά τεχνητά διαμορφωμένο μονοπάτια μέχρι την πηγή στης Γριάς το Λιθάρι.

Από εκεί ακολουθώντας έναν μικρό δασικό δρόμο θα διασχίσουμε μια δασωμένη ράχη μέχρι την θέση Ελατάκος και το μεγάλο λιβάδι της Γκριλάς με καρυδιές, αλώνια και καλύβια. Στη δυτική άκρη αυτής της ζώνης θα δούμε το χωρίο Λαγκάδια και θα κατηφορίσουμε για να περάσουμε κάτω από το εντυπωσιακό συγκρότημα των νερόμυλων Ράπη. Μπαίνοντας πλέον στα Λαγκάδια καταλήγουμε στο ηρώο πεσόντων. Φαγητό σε ταβέρνα και αναχώρηση για την Αθήνα.

Τιμή:
Α. 380€
Β. 340€ (μειωμένη τιμή σε περίπτωση που επιθυμείτε να μεταβείτε και να επιστρέψετε από την Δημητσάνα με δικό σας μέσο)

Στην τιμή περιλαμβάνονται:
– Οδηγοί βουνού & συνοδοί ορεινής πεζοπορίας
– Μετακινήσεις με minibus Αθήνα-Δημητσάνα-Αθήνα
– Όλες οι τοπικές μετακινήσεις και οι μεταφορές του εξοπλισμού
– Τρείς (3) διανυκτερεύσεις με πρωινό σε παραδοσιακούς ξενώνες στα ορεινά χωριά Δημητσάνα, Βυτίνα & Βαλτεσινίκο
– Ασφαλιστική κάλυψη

ΔΕΝ περιλαμβάνονται:
– Έξοδα διατροφής (εκτός από το πρωινό)
– Αναψυκτικά & ποτά
– Οτιδήποτε δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα

Δηλώσεις συμμετοχής
Για να δηλώσετε συμμετοχή στο πρόγραμμα συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής που βρίσκεται στο κάτω μέρος της παρούσας σελίδας.

Κρατήσεις θέσεων
Η δήλωση συμμετοχής σας επικυρώνεται με κατάθεση προκαταβολής 100€ ή ολόκληρου του ποσού το νωρίτερο δυνατόν, σε έναν από τους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς, γράφοντας στην αιτιολογία της κατάθεσης το ονοματεπώνυμο σας. Η εξόφληση του υπόλοιπου ποσού πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι 30 Οκτωβρίου 2019.

• Alpha Bank: 157.002.310.022.291 (IBAN: GR2601401570157002310022291)
• Eurobank: 0026.0095.54.0200964506 (ΙΒΑΝ: GR5302600950000540200964506)
• Πειραιώς: 5095-057044-925 (IBAN: GR3601720950005095057044925)
• Εθνική: 051-60574116 (IBAN: GR7301100510000005160574116)

Επικοινωνία
Τα κεντρικά γραφεία του Base Camp βρίσκονται στο Μαρούσι Αττικής, Λεωφ. Κηφισίας 90, ΤΚ 15125. Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφόρηση σχετικά με τα πρόγραμματα μας καλέστε στο 211 40 14 744 ή στο κινητό 6983 63 8000 ή στείλτε email στο info@basecamp.gr ή καλέστε/στείλτε μύνημα χωρίς χρέωση μέσω WhatsUp/Viber/Messenger στο τηλ. +30 6983 63 8000.

Δήλωση Συμμετοχής

Διάβασα και συμφωνώ με τους Όρους Χρήσης
NAI

Θέλω να λαμβάνω ενημερωτικά e-mail σχετικά με νέες αναρτήσεις της BASECAMP

Τα προσωπικά δεδομένα που θα λάβουμε μέσα από την πιο πάνω φόρμα επικοινωνίας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την διευκόλυνση της επικοινωνίας της BASECAMP μαζί σας και για κανέναν άλλο σκοπό και δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

29 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου 2018
Διάρκεια: 4 ημέρες (Π/Π/Σ/Κ)
Εμπειρία: ΔΕΝ απαιτείται
Παροχές: Οδηγοί βουνού + 3 διαν/σεις με πρωϊνό σε ξενώνες + μετακινήσεις
Τιμή: 380€

2018-09-11T20:36:11+00:00